Europa heeft vaker te maken met vogelgriep en wetenschappers stellen voor om minder dieren te houden als oplossing. Echter, de overheid kiest voor symptoombestrijding, zoals het ophokken van pluimvee en het vergassen van dieren. Sinds oktober 2021 zijn al meer dan zes miljoen vogels gedood in Nederland vanwege de vogelgriep, waarvan een groot deel preventief vanwege nabijheid van besmette stallen. Het virus veroorzaakt ernstige ziektesymptomen bij dieren en kan ook overspringen op mensen.
Wetenschappers pleiten voor een verkleining van de pluimveestapel in Nederland, omdat de hoge concentratie van dieren ziektes zoals vogelgriep gemakkelijk verspreidt. De huidige aanpak van de overheid richt zich echter op symptoombestrijding in plaats van een structurele oplossing. Het vergassen van dieren gebeurt door CO2-gas in de stallen te pompen, wat ernstig lijden veroorzaakt.
De ophokplicht zorgt ervoor dat veel pluimvee binnen moet blijven, waardoor er meer ernstige dierenwelzijnsproblemen ontstaan. Dieren hebben minder bewegingsruimte en afleiding, wat kan leiden tot pikkerij en ernstige verwondingen.
Vaccinatie van pluimvee in de Nederlandse vee-industrie, verkleining van de veestapel, meer ruimte in de stallen voor dieren en betere leefomstandigheden voor dieren die vanwege de ophokplicht binnen moeten blijven helpt vogelgriep voorkomen.
Bron:
Stichting Vier Voeters Nederland. (z.d.). Campagne tegen vogelgriep. Geraadpleegd op 25 juni 2023, van https://www.vier-voeters.nl/onze-themas/dieren-in-de-landbouw/vogelgriep