Koekeboeren
Een inkijkje in het Nederlandse boerderij-leven

Misstanden

Ja, er is veel te verbeteren en nee, dat werkt niet sneller door de druk op te voeren. Wél door met elkaar in gesprek te gaan en acties uit te zetten. Bijvoorbeeld met de vraag: wat is er nodig om verkoeling aan te brengen in de weide? Wie zouden daarbij kunnen helpen / hoe kunnen we dat samen (noaberschap) oplossen? Samen help je elkaar verder. 


Heb je hier ideeën bij, tips of wil je graag meehelpen? Stuur ons een mail!


Nog even iets over misstanden...


In de Nederlandse vee-industrie kunnen misstanden zich zowel voordoen bij kleine familiebedrijven als bij grote agrireuzen. Hoewel niet alle bedrijven dezelfde praktijken hanteren, zijn er enkele bredere misstanden die in beide sectoren kunnen voorkomen:


1. Dierenwelzijn: Zowel bij kleine familiebedrijven als bij grote agrireuzen kan er sprake zijn van slechte leefomstandigheden voor dieren. Dieren worden vaak gehouden in overvolle stallen met beperkte bewegingsruimte, waardoor ze hun natuurlijke gedrag niet kunnen uiten. Gebrek aan comfort, stress en gezondheidsproblemen zijn veelvoorkomende zorgen.


2. Gezondheidsproblemen: Ongeacht de bedrijfsgrootte kan het gebruik van antibiotica in de veehouderij leiden tot antibiotica resistentie, wat een bedreiging vormt voor zowel dieren als mensen. Ook kunnen er ziekte-uitbraken voorkomen als gevolg van de hoge concentratie van dieren en de verspreiding van ziekteverwekkers.
Milieuproblemen: Zowel kleine familiebedrijven als grote agrireuzen kunnen bijdragen aan milieuproblemen. Het gaat hierbij om de uitstoot van broeikasgassen, ammoniak, fijnstof en meststoffen, die schadelijk zijn voor het milieu en de volksgezondheid. Daarnaast kan watervervuiling optreden door de lozing van meststoffen en medicijnresten.


3. Arbeidsomstandigheden: Hoewel dit niet specifiek gerelateerd is aan dierenwelzijn, kunnen ook arbeidsomstandigheden in de vee-industrie problematisch zijn. Vooral in grote agrireuzen zijn er gevallen bekend van uitbuiting, slechte werkomstandigheden en onderbetaling van medewerkers.


Het is belangrijk op te merken dat niet alle bedrijven binnen de vee-industrie dezelfde praktijken hanteren. Er zijn ook familiebedrijven en agrireuzen die streven naar duurzaamheid, dierenwelzijn en milieubescherming. Het is van belang om bewust te zijn van de verschillen tussen bedrijven en om te streven naar verbeteringen op het gebied van dierenwelzijn, milieu en arbeidsomstandigheden in de gehele sector.


Bronnen:


  1. Dierenbescherming. (z.d.). Misstanden in de vee-industrie. Geraadpleegd op 25 juni 2023, van https://www.dierenbescherming.nl/wat-wij-doen/onze-themas/misstanden/vee-industrie
  2. Wakker Dier. (z.d.). Misstanden in de vee-industrie. Geraadpleegd op 25 juni 2023, van https://www.wakkerdier.nl/misstanden/
  3. NOS. (2018, 17 december). Ook misstanden bij kleinere veehouderijen. Geraadpleegd op 25 juni 2023, van https://nos.nl/artikel/2265973-ook-misstanden-bij-kleinere-veehouder
  4. Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (2021). Visie op kringlooplandbouw: landbouw, natuur en voedsel: waardevol en verbonden. Geraadpleegd via: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2021/05/14/visie-op-kringlooplandbouw-landbouw-natuur-en-voedsel-waardevol-en-verbonden. Deze visie van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit benadrukt de noodzaak van duurzame landbouwpraktijken, waarbij aandacht wordt besteed aan dierenwelzijn, milieu-impact en het verminderen van misstanden in de vee-industrie.
  5. Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) (2021). Dierwelzijn in de veehouderij 2020. Geraadpleegd via: https://www.nvwa.nl/documenten/rapporten/2021/01/26/dierwelzijn-in-de-veehouderij-2020. Dit rapport van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) biedt inzicht in de handhaving en controle van dierwelzijn in de veehouderijsector. Het benadrukt de uitdagingen en de gevallen van misstanden die zijn geïdentificeerd en aangepakt door de NVWA.
  6. Rijksoverheid (2019). Verduurzaming van de veehouderij. Geraadpleegd via: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/veehouderij/verduurzaming-veehouderij Deze webpagina van de Rijksoverheid geeft een overzicht van de maatregelen en doelstellingen om de veehouderij in Nederland te verduurzamen. Het erkent de noodzaak om misstanden aan te pakken en benadrukt het belang van duurzame praktijken, waaronder dierenwelzijn en milieuaspecten.