Koekeboeren
Een inkijkje in het Nederlandse boerderij-leven

Dieren gehouden in de vee-industrie

Veel dieren in de vee-industrie hebben behoefte aan betere leefomgevingen. Nederland is voorloper op de VS als het gaat om het houden van onder andere kippen. Lees er alles over op de website van World Farming. Maar ook voor varkens, koeien en andere dieren is er nu actie nodig.


In Nederland zijn er verschillende sectoren binnen de vee-industrie, zoals de pluimvee-industrie, varkenshouderij en melkveehouderij. De leefomstandigheden van dieren kunnen variëren afhankelijk van de specifieke sector en het type bedrijf. Over het algemeen zijn er wet- en regelgeving op nationaal en Europees niveau om het welzijn van dieren te waarborgen.


1. Pluimvee-industrie:
In de pluimvee-industrie worden kippen, kalkoenen en eenden gehouden voor vleesproductie of eierproductie. De leefomstandigheden van pluimvee worden gereguleerd door de Wet dieren in Nederland en Europese richtlijnen.


Bron:
Rijksoverheid. (2018). Pluimveehouderij en volksgezondheid. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/pluimveehouderij-en-volksgezondheid

2. Varkenshouderij:
In de varkenshouderij worden varkens gehouden voor vleesproductie. Nederland heeft specifieke regels voor het houden van varkens, zoals de Wet dieren en het Besluit houders van dieren, die bepaalde eisen stellen aan de huisvesting, verzorging en transport van varkens.


Bron:
Wagenaar, J. P., & Hillebrand, M. J. W. (2015). Wet- en regelgeving varkenshouderij. V-focus, 12(2), 35-37.

3. Melkveehouderij:
In de melkveehouderij worden koeien gehouden voor melkproductie. De leefomstandigheden van melkkoeien worden gereguleerd door wetgeving, zoals de Wet dieren en Europese richtlijnen. Er zijn regels met betrekking tot huisvesting, voeding, gezondheidszorg en weidegang van melkkoeien.

Bron:
Rijksoverheid. (2021). Welzijn van melkvee. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/welzijn-van-landbouwhuisdieren/melkvee


Op de webpagina  van Wakker Dier vind je onderaan de voorgestelde verbeteringen die zij nastreven voor dierenwelzijn. Hoewel sommige informatie mogelijk controversieel kan zijn en tegen bepaalde opvattingen ingaan, zijn de voorgestelde verbeteringen logisch onderbouwd en noodzakelijk. Het is belangrijk op te merken dat deze aanpassingen consequenties kunnen hebben voor consumenten, zoals hogere kosten voor vlees en mogelijk minder beschikbaarheid van bepaalde producten, zoals melk. Als het gaat om de rest van de voedselketen en het transport, zijn suggesties en ideeën welkom om mogelijke oplossingen te verkennen.