Het gevaar van nieuwswebsites kan op verschillende manieren worden beschreven, met mogelijke nadruk op thema's zoals desinformatie, polarisatie, clickbait en de verspreiding van valse informatie. Hieronder vind je een beschrijving van elk gevaar, ondersteund door bronnen.
1. Desinformatie:
Nieuwswebsites kunnen een broedplaats zijn voor desinformatie, waar onjuiste of misleidende informatie wordt verspreid. Dit kan leiden tot verwarring bij het publiek en het ondermijnen van de geloofwaardigheid van betrouwbare nieuwsbronnen.
Bron:
Lewandowsky, S., Ecker, U. K. H., & Cook, J. (2017). Beyond Misinformation: Understanding and Coping with the “Post-Truth” Era. Journal of Applied Research in Memory and Cognition, 6(4), 353–369. https://doi.org/10.1016/j.jarmac.2017.07.008
2. Polarisatie:
Nieuwswebsites kunnen bijdragen aan polarisatie in de samenleving door sensationele en eenzijdige berichtgeving. Dit kan de publieke opinie beïnvloeden en het moeilijker maken om een gemeenschappelijke basis van feiten te vinden.
Bron:
Garrett, R. K. (2009). Politically motivated reinforcement seeking: Reframing the selective exposure debate. Journal of Communication, 59(4), 676–699. https://doi.org/10.1111/j.1460-2466.2009.01452.x
3. Clickbait:
Sommige nieuwswebsites gebruiken clickbait-technieken om aandacht te trekken en meer verkeer naar hun site te genereren. Dergelijke praktijken kunnen leiden tot oppervlakkige berichtgeving, misleidende koppen en het verwaarlozen van belangrijke informatie.
Bron:
Potthast, M., Köpsel, A., Stein, B., & Gerling, R. (2018). Clickbait Detection. In C. Müller-Birn, S. Wagner, & P. T. Breuer (Eds.), Proceedings of the 11th International Conference on Web and Social Media (ICWSM 2017) (pp. 573–576). Association for the Advancement of Artificial Intelligence. https://ojs.aaai.org/index.php/ICWSM/article/view/14959
4. Verspreiding van valse informatie:
Nieuwswebsites kunnen onbedoeld of opzettelijk valse informatie verspreiden, wat schadelijk kan zijn voor het publieke debat en het vertrouwen in de media kan ondermijnen.
Bron:
Vosoughi, S., Roy, D., & Aral, S. (2018). The Spread of True and False News Online. Science, 359(6380), 1146–1151. https://doi.org/10.1126/science.aap9559
Om betrouwbare nieuwsbronnen te identificeren, zijn er verschillende strategieën die je kunt volgen. Hieronder worden enkele algemene richtlijnen beschreven, onderbouwd met bronnen, die kunnen helpen bij het evalueren van de betrouwbaarheid van nieuwsbronnen.
1. Controleer de reputatie van de nieuwsbron:
Onderzoek de reputatie en geloofwaardigheid van de nieuwsorganisatie. Kijk naar de geschiedenis, het redactionele beleid, de journalistieke normen en waarden, en eventuele prijzen of erkenningen die de organisatie heeft ontvangen.
Bron:
Pew Research Center. (2016). Many Americans Believe Fake News Is Sowing Confusion. Retrieved from https://www.journalism.org/2016/12/15/many-americans-believe-fake-news-is-sowing-confusion/
2. Controleer de expertise en onafhankelijkheid van de journalisten:
Onderzoek de achtergrond van de journalisten die voor de nieuwsorganisatie werken. Kijk naar hun ervaring, reputatie, en of ze onafhankelijk opereren zonder conflicten van belangen.
Bron:
Gans, H. J. (2011). News People: What They Do and Why They Do It (2nd ed.). Columbia University Press.
3. Controleer de bronvermelding en factchecking:
Bekijk of de nieuwsbron regelmatig bronnen vermeldt en feitelijke beweringen verifieert. Betrouwbare nieuwsorganisaties streven ernaar om nauwkeurige en verifieerbare informatie te publiceren en zullen bronnen en beweringen onderbouwen met feitelijke gegevens.
Bron:
Wardle, C., & Derakhshan, H. (2017). Information Disorder: Toward an Interdisciplinary Framework for Research and Policymaking. Council of Europe.
4. Vergelijk verschillende bronnen:
Raadpleeg meerdere bronnen om het nieuws te verifiëren en verschillende perspectieven te verkrijgen. Vergelijk de berichtgeving van verschillende nieuwsorganisaties om te zien of er consistentie is in de feitenpresentatie.
Bron:
Flaxman, S., Goel, S., & Rao, J. M. (2016). Filter Bubbles, Echo Chambers, and Online News Consumption. Public Opinion Quarterly, 80(S1), 298–320. https://doi.org/10.1093/poq/nfw006
Het controleren van de betrouwbaarheid van een onderzoek vereist een kritische evaluatie van verschillende aspecten, zoals de methodologie, validiteit, betrouwbaarheid en de geloofwaardigheid van de onderzoekers. Hieronder worden enkele richtlijnen beschreven, onderbouwd met APA-stijl bronnen, die kunnen helpen bij het beoordelen van de betrouwbaarheid van een onderzoek.
1. Controleer de bron van het onderzoek:
Onderzoek de achtergrond en reputatie van de organisatie of instelling die het onderzoek heeft uitgevoerd. Kijk naar de geloofwaardigheid en expertise van de onderzoekers. Bekijk ook of de organisatie onafhankelijk is of dat er mogelijke belangenconflicten kunnen spelen.
Bron:
Pew Research Center. (2016). Assessing the Representativeness of Public Opinion Surveys. Retrieved from https://www.pewresearch.org/methods/2016/05/02/assessing-the-representativeness-of-public-opinion-surveys/
2. Beoordeel de methodologie van het onderzoek:
Bekijk de gebruikte onderzoeksmethoden en -ontwerpen om te bepalen of ze geschikt zijn voor het beantwoorden van de onderzoeksvraag. Controleer of het onderzoek een robuuste en transparante methodologie heeft gevolgd, inclusief steekproefgrootte, dataverzamelingsprocedures en analysetechnieken.
Bron:
American Psychological Association. (2010). Publication Manual of the American Psychological Association (6th ed.). American Psychological Association.
3. Controleer de validiteit en betrouwbaarheid van het onderzoek:
Beoordeel de validiteit en betrouwbaarheid van het onderzoek. Validiteit verwijst naar de mate waarin het onderzoek meet wat het beoogt te meten, terwijl betrouwbaarheid verwijst naar de consistentie en stabiliteit van de meetinstrumenten en resultaten.
Bron:
Nevo, B., & Nevo, D. (2018). To Trust or Not to Trust Online Health Information: A Systematic Literature Review of the Consequences of Online Health Information Trustworthiness. Journal of Medical Internet Research, 20(5), e10205. https://doi.org/10.2196/10205
4. Controleer de peer review van het onderzoek:
Raadpleeg of het onderzoek is onderworpen aan peer review, waarbij andere experts op het gebied het onderzoek hebben beoordeeld en feedback hebben gegeven. Peer review helpt bij het waarborgen van de kwaliteit en betrouwbaarheid van het onderzoek.
Bron:
Ware, M. (2008). Peer Review: Assessing Quality in Higher Education. Pearson Education.
Het is belangrijk op te merken dat deze richtlijnen nuttig kunnen zijn bij het beoordelen van de betrouwbaarheid van een onderzoek en nieuwsbronnen, maar dat het altijd belangrijk is om kritisch te blijven en meerdere bronnen te raadplegen voor een volledig beeld van een onderwerp.