Op deze pagina worden alle burger initiatieven geplaatst (zie: 'doe ook mee' ). Ook delen we de concepten zodat jij jouw toevoeging kunt geven. Wil je op de hoogte blijven? Bezoek dan regelmatig de website of zet een reminder in je agenda. Wij maken geen gebruik van nieuwsbrieven - alle tijd die we beschikbaar hebben willen we steken in het zo betrouwbaar, compleet en inzichtelijk houden van de website.
Wist je dat je ook officieel klachten kunt indienen over reclame-uitingen van partijen? Dat kan bij het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) als het gaat over goede doelen. Gaat het over een reclame? Dan kun je terecht bij de Reclame Code Commissie (RCC). Het is ook altijd mogelijk een rechtszaak aan te spannen wanneer er onjuiste informatie wordt verspreid die schadelijk is voor jou.
Een burger initiatief werkt!
Wil jij geen geld uitgeven omdat je niet weet waar het terecht komt? Of bang dat het in een ander zijn zak beland? Heb jij een fantastisch idee, of vind je dat er wat anders moet? Wil jij betere rechten, andere wetgeving of meer aangepaste wetgeving? Wil jij je gehoord voelen? Start dan een burger initiatief. Op 1 A4 kun jij jouw punten benoemen. Koekeboeren.nl kan jou hierin ondersteunen. Zodra je A4 met het initiatief klaar is word hij gepubliceerd om handtekeningen te verzamelen. Met 40.000 handtekeningen word het initiatief serieus neergelegd bij de overheid. Die zijn verplicht het in behandeling te nemen.
Lees hieronder meer over het burger initiatief:
Een burgerinitiatief is een vorm van directe participatie waarbij burgers het recht hebben om onderwerpen op de politieke agenda te plaatsen en beleidsveranderingen te initiëren. Het stelt gewone burgers in staat om een onderwerp aan te kaarten waarvan zij vinden dat het aandacht verdient en waar actie op moet worden ondernomen.
In veel landen, waaronder Nederland, kan een burgerinitiatief worden gestart door een bepaald aantal handtekeningen van burgers te verzamelen die het initiatief ondersteunen. Zodra het vereiste aantal handtekeningen is bereikt, wordt het initiatief voorgelegd aan de bevoegde autoriteiten, zoals het parlement of de gemeenteraad. Deze autoriteiten moeten het initiatief dan serieus in overweging nemen en er een officiële reactie op geven.
Een burgerinitiatief geeft burgers de mogelijkheid om betrokken te zijn bij het besluitvormingsproces en om onderwerpen die zij belangrijk vinden op de politieke agenda te plaatsen. Het biedt een platform voor burgers om hun stem te laten horen en invloed uit te oefenen op het beleid en de wetgeving. Burgerinitiatieven kunnen variëren van lokale kwesties tot nationale of zelfs internationale vraagstukken, en kunnen verschillende beleidsterreinen bestrijken, zoals milieu, onderwijs, gezondheidszorg of sociale rechtvaardigheid.